בעלי עסקים מסוגים שונים בישראל עובדים באופן רציף מול לקוחות וספקים שונים, ויחסי הגומלין הללו הם אלו שבעצם מאפשרים יצירת רווח וצמיחה של כל עסק. כשהכל מתנהל כשורה אז אין שום בעיה, אך מה קורה במקרים בו לקוח לא מרוצה מחלק מסוים בעסקה, או מנגד, אם ספק שלכם לא עומד בהתחייבויות שלו? בדיוק בשביל מקרים כאלה קיים המסמך המשפטי שנקרא הסכם התקשרות, והוא מגן על האינטרסים של שני הצדדים. בואו ננסה להבין בדיוק במה מדובר, למה זה כל כך חשוב ועל מה חשוב להקפיד כשעורכים מסמך כזה בעסק שלנו.
הסכם התקשרות: מה זה?
הסכם התקשרות, שמכונה גם הסכם שירותים, הוא למעשה חוזה שנחתם בין עסק מסוים לבין לקוח או ספק של העסק. ההסכם החשוב הזה מעגן בתוכו את הפרטים המלאים והמפורטים ביותר לגבי העסקה, מגדיר את התנאים, החובות והזכויות של שני הצדדים ומגדיר במדויק מה קורה במקרה שבו מפרים את התנאים. הסכם התקשרות מסייע למנוע מחלוקות פוטנציאליות בין הצדדים עוד בטרם התרחשו, וכמובן להסדיר את אופן ההתנהלות במקרה שבו כן מתבצעת הפרה.
מדוע צריך הסכם התקשרות?
צריך הסכם התקשרות כדי להסדיר באופן שקוף, ברור ומובן לכל הצדדים את מהות היחסים ביניהם: כמה מוצרים או שירותים יש לספק, בתוך כמה זמן, כמה יעלה השירות, מתי השירות מסתיים וכמובן מה קורה במקרה שבו אחד הצדדים לא עומד בהתחייבויותיו. המסמך נועד להגן על האינטרסים של שני הצדדים, ולדאוג כי כל אחד יקבל את מה ששילם עבורו או שיספק את השירות או המוצר שהתחייב לו בזמן.
הסכם ההתקשרות יגן מבחינה משפטית על הצד שנפגע כתוצאה מהפרת ההסכם, ויאפשר לו לקבל פיצויים אם הצדדים יגיעו לבית המשפט.
מהם היתרונות בניסוח הסכם כתוב?
- שקיפות של כל הצדדים: כל הצדדים ידעו מה חלקם בעסקה, מה הם צריכים לתת, מתי הם צריכים לקבל ומה בדיוק טיבו של המוצר/השירות הזה.
- לוח זמנים ברור: לוח הזמנים צריך להיות כתוב בחוזה, כדי למנוע עיכובים מכל סיבה שהיא.
- סיום ההתקשרות: גם סיום ההתקשרות צריך להיות מפורט בהסכם, כדי ששני הצדדים ידעו מתי העסקה מגיעה אל סיומה.
- אופן אספקת השירות או המוצר: הלקוח או הספק צריכים לדעת בדיוק איך הם יקבלו את השירות שלהם, או יתנו אותו. כך כל הצדדים יקבלו מה שהם שילמו עבורו באופן המתאים להם.
- תיעוד ברור במקרה של תביעה: אם הצדדים מגיעים אל בית המשפט כדי לפתור את המחלוקת ביניהם, ההסכם יציג לבית המשפט באופן ברור על מה התחייבו הצדדים ומי הפר את חלקו בעסקה. כך יוכל לפסוק פיצויים לטובת הנפגע מהפרת ההסכם.
מה כולל בתוכו הסכם התקשרות?
- השירותים הניתנים במסגרת ההתקשרות: אילו שירותים או מוצרים ניתנים במסגרת ההסכם, באיזו תדירות או האם באופן חד פעמי, מתי מסתיימת העסקה, מה כוללים השירותים (בצורה מפורטת למדי), מועד האספקה וכו׳.
- תנאי תשלום: סכום התשלום עבור השירות/מוצר, באיזה מטבע משלמים, וכו'.
- מועד לתשלום: מהו מועד התשלום האחרון לביצוע העסקה.
- תנאים ודרכים לביטול העסקה: אם אחד מהצדדים מעוניין לבטל את העסקה, מהם התנאים שצריך לעמוד בהם ואיך ניתן לעשות זאת.
- התחייבות ואחריות: הסכם התקשרות יפרט בתוכו כל היבט שהוא בעסקה בין הצדדים. מהי האחריות של הספק עבור הלקוח, האם גם ללקוח יש התחייבויות שונות (למשל אם רכשתם חבילת אינטרנט ואתם מתחייבים להחזיר בשלמותו ראוטר או מודם שניתן לכם).
- הפרות של התחייבויות: הסכם התקשרות מפרט גם מה קורה במקרה של הפרת התחייבות אם אחד הצדדים לא עומד בתנאי החוזה. זה יכול להיות פיצוי כספי או כל סיכום אחר שמוסכם על שני הצדדים.
על מה חשוב להקפיד בעת הכנת הסכם התקשרות עם לקוחות?
צריך לזכור כי בסופו של דבר מדובר במסמך משפטי, וגם אם אתם בתור אחד מהצדדים בעסקה יודעים בדיוק מה אתם מוכנים לתת ובתמורה למה – אם זה לא מנוסח וערוך כראוי (או גרוע מכך, מנוסח בצורה שמשרתת רק את הצד השני) אז ספק אם בית המשפט יפסוק לטובתכם ברגע האמת. בדיוק בגלל זה חשוב להקפיד על עבודה מקצועית ועל ניסוח מדויק של מסמך ההתקשרות. יש לשים לב כי הוא מעגן בצורה ברורה ומדויקת את כל פרטי העסקה ומגדיר בצורה מובהקת את הגבולות שלה. יש לשים לב לפרטים הטכניים הקטנים ביותר, משום שאפילו חתימה במקום הלא נכון עשויה לפסול אמינות של מסמך משפטי.
מדוע כדאי להשתמש בשירותים של עורכי דין עבור ניסוח ההסכם?
עורך דין שעוסק במלאכה יודע לחשוב על דברים קריטיים שאולי לא חשבתם עליהם, מכיר את הדינים ואת נקודות התורפה של הסכמים דומים לשלכם ויוכל כמובן לייצג אתכם בצורה מקצועית מול הצד השני במקרה הצורך. בחירה בעורך דין מנוסה תבטיח ניסוח של הסכם טוב ששומר עליכם ותאפשר עבודה רציפה ונעימה מול הצד השני.
סיכום
אז אם גם אתם בעלי עסקים שעדיין לא נעזרים בהסכמי התקשרות מול ספקים או לקוחות, ובטח אם כבר יצא לכם לחוות את הבעיות שצצות כשאחד מהצדדים לא מרוצה, אנו ממליצים גם לכם לשמור על עצמכם ולחסוך הרבה בזבוז אנרגיה ואי נעימות ולחתום על הסכמי התקשרות בכל פעם שיש בכך צורך. אתם מוזמנים לפנות אלינו לצורך עריכת הסכם התקשרות ולקבל שירותים משפטיים של עורכי דין מקצועיים ומוסמכים, שיסייעו לכם במשימה דרך האינטרנט ובלי לצאת מהבית.