כשמדברים על חתונה וזוגיות, במיוחד בשלב שבו מחליטים להינשא, אף אחד מבני הזוג לא רוצה בכלל לחשוב על האופציה של פירוק הנישואין. נכון, לא צריך לחיות בהלך רוח של חרדה, אבל כמו הרבה דברים אחרים, גם כאן חשוב להיות ערוכים ומוכנים ליום סגריר, במיוחד כשמדובר בחלוקת הרכוש והממון בין בני הזוג. לצורך העניין הזה קיים הדבר שנקרא הסכם ממון המסדיר את הדברים האלו בדיוק, וככל שעובר הזמן נראה שיותר ויותר זוגות בוחרים לערוך אותו לפני הנישואין. אז מה זה בכלל הסכם ממון, אילו סוגים קיימים, מה צריך בשביל לחתום על הסכם כזה והאם זה בכלל כדאי? הנה כל מה שחשוב לדעת בנושא.
מהו חוזה הסכם ממון?
הסכם ממון הוא למעשה חוזה הנחתם בין שני בני זוג לפני הנישואים במטרה להסדיר בצורה ברורה ומוגדרת את חלוקת הרכוש והממון במקרים של פרידה גירושים או מוות חלילה של אחד מבני הזוג. הסכם ממון נחתם לרוב בתקופה של קרבה בין שני בני הזוג ברוח טובה. המטרה היא למנוע סכסוכים אם הזוגיות מגיעה לסיומה. במובן הזה אפשר לומר כי הסכמי הממון הם מעין תעודת ביטוח והמטרה שלהם היא מניעת מחלוקת ומצבים בהם בני הזוג נגררים בין בתי משפט ומגיעים לכדי ריבים מכוערים ומיותרים על חלוקת הרכוש.
מהם סוגי הסכם ממון?
באופן כללי צריך להבין כי כל הסכם ממון נערך בהתאמה אישית לבני הזוג שחותמים עליו, אבל בהחלט אפשר להצביע על כמה סוגים שונים ועיקריים של הסכמי ממון:
- הסכם ממון הקובע שיתוף של הרכוש: כלומר, שיתוף מלא של הזכויות לשני בני הזוג של הרכוש האישי הקיים שכל אחד מהצדדים הביא איתו לנישואין מראש, וכן שיתוף של כל הרכוש המשותף שייצבר בעתיד. בהסכמים מהסוג הזה ניתן ומקובל להחריג רכוש ספציפי שמקבל אחד מבני הזוג בנפרד כמתנה או ירושה.
- הסכם ממון הקובע הפרדה של הרכוש: הפרדה מוחלטת של הרכוש בין בני הזוג, שתמשיך להתקיים לכל אורך תקופת הזוגיות. כלומר, לכל אחד מבני הזוג רכוש נפרד ופרטי משלו כשניתן לנהל הוצאות משק בית משותפות דרך קופה קטנה או חשבון בנק משותף המיועד למטרה זו באופן ספציפי.
- הסכם משולב: אופציה נוספת היא שותפות על חלק מן הרכוש. ההחלטה היא לרוב משותפת של שני בני הזוג ונעשית באופן הדדי. בהסכם משולב ניתן לקבוע למשל שכל הרכוש שנצבר לאחר הנישואין יהיה רכוש משותף, מלבד החרגות ספציפיות שניתן לעשות במקרה של חברות או עסקים למשל, או על כל דבר אחר.
- הסכם מדורג: האפשרות האחרונה היא הסכם שמשלב במידה רבה בין הפורמטים הללו ושהתנאים בו משתנים לפי שלבים מסוימים, לרוב הגעה לנקודת זמן כזו או אחרת או תנאי מסוים שמתחיל להתקיים. ניתן לקבוע למשל ששיתוף הרכוש יחל ברגע שנולד לבני הזוג ילד ראשון או שנכס מסוים שנמצא בבעלות אחד מבני הזוג יהפוך למשותף בהדרגה (בפעימות) לאחר תקופת זמן מסוימת. למעשה ניתן להחליט מה שרוצים ואפילו לקבוע שכעבור תקופת זמן מסוימת יהיה זכאי אחד מבני הזוג לסכום פיצויים מהצד השני במקרה של פרידה.
בנוסף ניתן לדבר על סוגים של הסכמי ממון בהקשר של מועד העריכה והחתימה שלהם. ישנם הסכמי ממון לפני הנישואין (מה שנקרא לעיתים גם הסכם ממון טרום נישואין) והסכם יחסי ממון לאחר הנישואים (נערך הרבה פעמים במסגרת הפרידה כחלק מהסכמי הגירושין). חשוב לדבר גם על הסכמי ממון בין ידועים בציבור, מה שנקרא בעגה המשפטית ״הסכם חיים משותפים ויחסי ממון״, שנפוץ אצל זוגות שלא נישאים והרבה פעמים גם אצל זוגות חד מיניים.
היתרונות להסכם ממון
כשמדברים על הסכם ממון בשיחות סלון, כמעט תמיד יעלה קול שיצביע על שיקולים קרים ואולי אפילו ציניות במהלך שכזה. אם בני זוג אוהבים ורוצים לחיות אחד עם השני, מדוע עליהם להסדיר בצורה קרה את ענייני הרכוש?
חשוב לזכור כי הסכם ממון הוא כלי לחיזוק הקשר בין בני הזוג. בראש ובראשונה הוא מסדיר באופן ברור ומקיף את ענייני הכסף והרכוש. כלומר, גם במקרה הכי גרוע שבו היחסים מסתיימים, אין פתח למריבות וקרבות קשים בין הצדדים, הכל מוסדר ומוגדר בצורה ברורה. מעבר לכך, הסכם ממון מנטרל את האפשרות שהחתונה היא חתונה מתוך מניעים כספיים. הסכם ממון מראה כי מדובר בקשר מתוך רצון ואהבה ולא מתוך שיקול כספי של חלוקת הרכוש ביום הפרידה. ההסכם הזה מאפשר לצדדים לנהל את חייהם ואת מערכת היחסים בצורה הרבה יותר בטוחה, רגועה וטבעית כאשר ענייני הכסף מוסדרים וברורים לכל. בסופו של דבר, כל עוד הקשר מתקדם ומתנהל כשורה, הסכם הממון הוא דף שמונח במגירה ותו לא. ברגע האמת החוזה הזה יעשה סדר בבלגן וימנע מתחים וכעסים מיותרים בין בני הזוג, דבר שניתן למניעה, ובטח כשיש ילדים בתמונה.
מה נדרש להסכם ממון?
כדי שהסכם ממון ייכנס לתוקף הוא צריך להתבסס על שלושה אלמנטים חשובים:
- הסכמה בין בני הזוג: זהו הסכם משותף והדדי ולא כזה שנחתם בניגוד לרצון של אחד הצדדים. כאשר הצדדים מגיעים ביניהם להסכמה לגבי הסכם הממון, ניתן להתקדם איתו הלאה.
- הסכם בכתב: בניגוד לסוגים אחרים של חוזים, הסכם ממון תקף חייב להיות הסכם ערוך בכתב, ולכל התחייבות בעל פה שנעשתה בין בני זוג אין תוקף משפטי.
- הכרה ואישור משפטי: כדי שהסכם ממון יהיה תקף, עליו לקבל אישור והכרה משפטית. לצורך כך, לאחר עריכת הסכם ממון על ידי עורך דין, החתימה עליו נעשית בנוכחות נוטריון והוא מקבל חותמת נוטריונית שהופכת אותו למסמך משפטי תקף.
מה הסעיפים שצריך לשים לב אליהם?
הסכם ממון הוא חוזה מורכב עם הרבה סעיפים שצריך לתת עליהם את הדעת, ואפשר לגעת בכמה סעיפים מרכזיים שניתן לשים אליהם לב ושלרוב מתייחסים אליהם ראשונים בכל עריכת הסכם:
- קביעה של הפרדה רכושית בנוגע לנכסים ורכוש מסוים בין בני הזוג.
- קביעה והגדרה של הנכסים המשותפים, אופן החלוקה שלהם והגדרה של מנגנון השווי הכספי במקרים של מחלוקת (כלומר, כמה שווה נכס מסוים אם יש צורך לחלק אותו).
- קביעת לוח זמנים ברור לביצוע החלוקה של הרכוש במקרים של פרידה.
- בחירה של זהות הגורם המשפטי המטפל במקרה פרידה (בית דין רבני, בית משפט לענייני משפחה, גישור מקדים וכן הלאה).
לאחר כמה זמן ניתן לבטל הסכם ממון?
אם הכוונה לביטול ממון באופן הדדי לאחר החתימה שלו, ניתן לבטל אותו בכל שלב על ידי פנייה והצהרה של בני הזוג על רצון לביטול ההסכם. באשר לביטול ברגע האמת, יש עילות שונות לביטול הסכם (למשל אם מוכח שההסכם נחתם בכפייה או באופן לא כשר, או שמדובר בהסכם דרקוני ולא מידתי שמפלה את אחד הצדדים), אך אלו הם מקרים נדירים ביותר ולרוב בית המשפט נוטה לכבד הסכמי ממון במלואם.
לסיכום
הסכם ממון הוא חוזה חשוב להסדרת היחסים הפיננסיים בין בני זוג. רבים תופסים את ההסכם כקר וכזה הפוגם ברומנטיקה וברוח הטבעית של הקשר, אבל כשחושבים על זה לעומק, הסכם ממון דווקא מנטרל את המתחים הקיימים בין בני זוג על רקע של כסף ורכוש ומאפשר לנהל את מערכת היחסים בנעימים. אם אתם נמצאים לקראת מיסוד הקשר מומלץ בהחלט לשקול זאת ברצינות ולהתייעץ עם מומחים בדבר עריכת הסכם ממון משותף. כאן אצלנו תוכלו לקבל את השירות המקצועי ביותר, כולל ייעוץ בהתאמה אישית ובמחירים מעולים תמיד ואתם מוזמנים לפנות אלינו בכל שלב.