יש לא מעט עסקים בישראל ובעולם המבוססים על ידע או ניסיון כלשהו, המקנה להם יתרון על פני המתחרים. במקרים האלו יש צורך מצד אחד בחשאיות וסודיות, כך שהידע לא ידלוף החוצה ויגיע לידיים הלא נכונות, מה שעלול לפגוע בעסקים באופן משמעותי. מצד שני, כדי לגדול ולהתפתח לעיתים צריך לחשוף את הידע בפני גורמים חיצוניים כמו עובדים חדשים, משקיעים או שותפים פוטנציאליים. אז מה עושים? בדיוק לצורך העניין הזה קיים הסכם סודיות, או הסכם NDA. כעת ננסה להבין מה זה בדיוק אומר, אלו סוגים של הסכמי סודיות קיימים, מתי חשוב לחתום על הסכם שכזה ומה היתרונות של זה. בואו נתחיל.
מהו הסכם סודיות?
הסכם סודיות (המכונה באנגלית NDA – Non-Disclosure Agreement) הוא סוג של הסכם משפטי המסדיר את הכללים באשר להעברת מידע סודי, ידע, מידע מסחרי או כל מידע אחר שאחד מהצדדים בהסכם מעוניינים לשתף לצורך מטרה מסוימת, בכפוף לתנאים מוסכמים וידועים מראש. הסכמים מהסוג הזה מחייבים את הצד שמקבל את הגישה למידע הרגיש לשמור על סודיות מלאה ולהגן עליו מפני חשיפה למי שאינם מורשים לכך. במסגרת הסכמי NDA ניתן להגדיר סוגים מגוונים ביותר של מידע לרבות רשימות ופרטים של לקוחות, חוזים מסחריים, סודות מסחריים שונים (למשל מתכון למוצר מזון כלשהו), פטנטים, תהליכים, נוסחאות, דו"חות פיננסיים, רשימות ספקים, מידע על מתחרים, תכניות עבודה ועוד.
מה ההבדל בין הסכם סודיות חד צדדי ובין הסכם סודיות הדדי?
ניתן לחלק את הסכמי הסודיות לשתי קטגוריות עיקריות: הסוג הראשון הוא הסכם סודיות חד צדדי (או חד כיווני) שבו רק צד אחד חושף ידע סודי עם הצד השני, שנדרש להגן על הידע אליו הוא נחשף. הסוג השני הוא הסכם סודיות הדדי (המכונה גם לעיתים הסכם סודיות דו צדדי) במסגרתו שני הצדדים נחשפים למידע סודי ונדרשים לשמור עליו בסוד.
מה הם מקרים בהם מומלץ לחתום על הסכם NDA?
ככלל, מומלץ להחתים על הסכם סודיות בכל מקרה שבו יש חשש שחשיפה למידע כלשהו של אחד הגורמים שעובדים מול העסק עלולה לפגוע בו בעתיד. זה נכון לגבי העובדים של העסק, שותפים, ספקים, לקוחות ועוד. יש לכתוב ולנסח כל הסכם באופן ספציפי בהתאם למשתנים השונים לרבות המידע שנחשף, אופי הצדדים ומסגרת הזמן של החוזה. כעת בואו נדבר על שני מקרים נפוצים שבהם נהוג לחתום על הסכם סודיות:
הסכם סודיות בחברת סטארט-אפ
הסכמי הסודיות הפכו כבר מזמן לחלק בלתי נפרד מאופי ההתנהלות של חברות סטארט אפ בארץ ובעולם. הסיבה שהסכמי סודיות נפוצים כל כך בענף הזה היא הצורך הממשי בשמירה על מידע ועל סודות מסחריים. חברות סטארט אפ עוסקות בפיתוח של רעיונות טכנולוגיים שונים, שהם הרבה פעמים לב ההיתכנות הכלכלית של העסק. כלומר, אם הפיתוח שמחזיקה החברה ייפול לידיים הלא נכונות, ובעיקר לידיים של המתחרים, משמעות הדבר עשויה להיות גורלית וזה יכול להיות מה שיפיל את העסק לחלוטין. עם זאת ברור שחברות שרוצות לגדול ולהצליח חייבות לחלוק את הרעיון עם גורמים שונים, שהנפוצים שבהם הם עובדים שמגיעים לקחת חלק בפיתוח ומשקיעים שמעוניינים להשקיע כסף ולהיות שותפים. לצורך כך נהוג לערוך הסכמי סודיות וזוהי למעשה הדרך לשמור על המידע החשוב.
הסכם סודיות בחברה
הסכמי סודיות הכרחיים לא רק בחברות הייטק ובסטארט אפים, אלא בכל החברה המעוניינת לשמור על סודות מסחריים חשובים. בחברות שונות נחתמים הסכמי NDA מדי יום לצרכים שונים. לעיתים מדובר בהסכם עליו חותמים הלקוחות המתחייבים שלא לחשוף פרטים מסוימים מהשירות שהם מקבלים. לעיתים אלו שותפים שמתחילים לעבוד מול העסק ומתחייבים שלא לחשוף פרטים לגביו. לעיתים מדובר בהסכמים שחותמים מול ספקים המתחייבים שלא לחשוף את אופי והיקף השירותים שהם מספקים, וכן הלאה. זה לא משנה באיזו חברה מדובר, אם המידע שלה הוא מידע רגיש וחשוב מומלץ בהחלט לשמור עליו באמצעות הסכמי סודיות.
מה היתרון בלהחתים את הצדדים על הסכם NDA אצל עורך דין?
הסכמי סודיות הם הסכמים מורכבים וכאלו שנערכים ונכתבים בכל פעם מחדש בהתאם לנסיבות ולתפקיד הנחשפים למידע הרגיש, זאת בניגוד להסכמים גנריים וכלליים שאפשר אפילו להוריד מהאינטרנט. משום שההסכם משתנה בכל פעם שאופי ההתקשרות משתנה, חשוב לשים לב לפרטים הקטנים ביותר ובעיקר להתייחס לנקודות תורפה משפטיות שעשויות להיות חור בהסכם. לכן, הסכמי סודיות הם מסמך שצריך להיכתב ולהיערך על ידי עורך דין מומחה בתחום. מעבר לכך, מומלץ בחום לערוך גם את החתימה עצמה אצל עורך דין. בהרבה מאד מקרים של הפרות יש נסיונות התנערות, ולעתים יש ניסיון להציג מצג שווא שבו החתימה לא נעשתה ברצון ובאופן מודע. כאשר הסכם סודיות נחתם אצל עורך דין מקצועי, קשה הרבה יותר לסתור את החתימה ואת המפורט בהסכם.
אכיפת NDA
החוזק של הסכם סודיות יבוא לידי ביטוי ביום שבו יהיה צורך לאכוף אותו, כלומר כאשר אחד מהצדדים לא עומד בהתחייבות וחושף את המידע או מנצל אותו לרעה. במצבים האלו, אם הסכם הסודיות נערך בצורה מקצועית ובהתאם לחוק, ניתן יהיה לקבל פיצויים משמעותיים. ניתן לפעול במספר אפיקים ולפנות קודם כל לגורם המפר בבקשה לפיצויים או בדרישות שונות. אם נענים בשלילה ניתן לפנות אל בית הדין לעבודה וכן לערכאות נוספות ולתבוע בגין הפרה של החוזה. במקרים מסוימים ניתן יהיה לזכות בפיצויים משמעותיים של עשרות ומאות אלפי שקלים, לפעמים אפילו יותר.
מה הדגשים שכדאי לשים לב אליהם?
מתכוונים להחתים על הסכם סודיות? הנה כמה דגשים שכדאי לשים אליהם לב:
- עריכת החוזה: כאמור, כל הסכם סודיות הוא שונה ויש לערוך אותו באופן אישי מול כל שותף/ספק/לקוח וכן הלאה. הסעיפים השונים חייבים להיות מתואמים לחוק ולפסיקות עבר ולא כל סעיף הוא חוקי במהות שלו. כלומר, ברגע האמת לא כל סעיף יכובד בבית המשפט. ההמלצה היא לערוך הסכמי סודיות עם עורך דין מקצועי מהתחום בלבד.
- חתימה: כמו שאמרנו, מומלץ בחום לחתום על הסכמים מהסוג הזה בנוכחות עורך דין תמיד ולתעד את החתימה, אם ניתן.
- אם לא חייבים – לא חושפים: אם יש אפשרות שלא לחשוף מידע רגיש וחשוב במלואו, עדיף שלא לעשות זאת.
סיכום
הסכמי סודיות NDA הם הסכמים חשובים ביותר ולכן הם גם נפוצים מאד בעולם העבודה. אם גם אתם מנהלים עסק כלשהו עם סודות מסחריים חשובים וצריכים לעבוד עם גורמים חיצוניים, יכול מאד להיות שכדאי גם לכם להחתים את העובדים מולכם על הסכמים מהסוג הזה. צריך לזכור שהסכמי הסודיות מונעים מראש דליפה של מידע חשוב החוצה, וגם אלו שברגע האמת יאפשרו לנו להגן על מידע שדלף ולקבל פיצויים על נזק שנגרם בעקבות הדליפה.