בין אם תרצו לשווק את העסק שלכם דרך אתר אינטרנט ובין אם אתם מתכוונים למכור דרך אתר כזה את המוצרים/שירותים שלכם, עליכם לזכור כי מדובר בפלטפורמה וירטואלית שגם עליה חלים היבטים משפטיים רבים שצריך לקחת בחשבון. בעלי עסקים רבים מקימים אתרים למטרות שונות מבלי להתחשב בהיבטים המשפטיים, ומוצאים עצמם לאחר מכן חשופים לתביעות בגין אי הנגשה, הטעייה צרכנית או שימוש בקניין רוחני ללא זכויות יוצרים. אם גם אתם מעוניינים בקרוב להקים אתר חדש וגם אם כבר יש לכם אתר באוויר שעדיין לא זכה להתייחסות בהיבט המשפטי, אנו רוצים לעבור על כל הנקודות החשובות שצריך לקחת בחשבון.
בחירת שם באתר
הרבה אנשים חושבים שבחירת שם לאתר היא דבר אקראי לחלוטין ושניתן פחות או יותר לתפוס כל שם אם הוא פנוי. האמת היא שזה לא כך, ואפילו שמות פנויים על פניו יכולים להיות סימנים מסחריים רשומים או מוכרים היטב של חברות וגופים אחרים, ובמקרים כאלו בעלי האתר עשויים להיות חשופים לתביעות משפטיות. מהכיוון השני צריך לזכור שיצירת השם היא קריטית בהיבט של הגנה עליו מפני תחרות בבוא הזמן. ככל שהשם הוא יותר בנאלי וכללי, כך יהיה קשה להגן עליו מפני מתחרים.
תנאי שימוש ומדיניות פרטיות
לפני שתוכלו להשתמש בשירותים של אתרים כאלו ואחרים, תצטרכו לאשר שקראתם את תנאי השימוש ואת מדיניות הפרטיות של האתר ושאתם מסכימים לתנאים הללו. בתור הבעלים של האתר עלינו לוודא שאנו מציגים את אותם תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות בצורה ברורה, שקופה וחד משמעית ועל כן הסכמה לתנאים היא הסכמה מפורשת לשימוש באתר. מומלץ לעשות זאת תמיד בליווי משפטי ומקצועי, והכי חשוב שלא להעתיק את הטקסט הזה מאתרים אחרים – צעד שחושף אתכם גם לתביעה בגין שימוש לא חוקי בקניין רוחני, וגם כנראה שמותיר אתכם עם תנאי שימוש ומדיניות פרטיות שלא מתאימים לאופי הפעילות שלכם. כאמור, תקנון אתר ומסמכים משפטיים אחרים מומלץ לנסח בעזרת עורכי דין המתמחים בנושא. שימו לב שכאשר המסמכים הללו ערוכים כראוי, בית המשפט נוטה לפסוק לטובת עסקים במקרים של תביעות מצד גולשים שאישרו את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות, גם אם הם לא קראו אותם בכלל (מה שקורה בהרבה מאד מהמקרים).
ניהול האתר ואחריות לפרסומים
נראה כי המגמה הולכת למציאות כזו שבה בתי המשפט מטילים אחריות על אתרים שהם גם פלטפורמה לפרסום של הגולשים, כולל אחריות על התוכן שלהם במקרים מסוימים. במקרה של הודעה משפטית עם דרישה להסרה של תוכן כזה או אחר, על מנהלי האתר בפועל לבצע את הפעולה בהקדם. אם זה לא קורה, האחריות תיפול ככל הנראה על הכתפיים של מפעילי האתר. זה אף לא מזיק לבדוק באופן קבוע את התכנים שעולים ואף לנהל את האתר עם מנגנון בקרה וסינון תכנים פעיל.
זכויות יוצרים
רוב התכנים המקוריים שתמצאו במרחבי הרשת מוגנים על פי חוק זכויות יוצרים. אנחנו מדברים על תמונות, טקסטים, קטעי וידאו, רצועות שמע, עיצוב של אתר, לוגואים ועוד. כלומר, רק היוצר של תוכן מסוים זכאי לעשות בו שימוש או מסחור כלשהו ברשת. המשמעות היא שכל העתקה (כולל הורדה של סרטים ושירים אגב) ללא הרשאה מפורשת מהיוצר או בעל הזכות על הקניין הרוחני, עלולה להיות הפרת זכויות יוצרים. אחד המיתוסים הנפוצים גורס כי מותר להעתיק ללא רשות קטעי טקסט שלמים מאתרים באם מאזכרים את שם הכותב ואת האתר. זה לא נכון, ועשוי לגרור תביעות משפטיות.
הסכמים מול ספקים
רוב בעלי העסקים שמחליטים לבנות אתר אינטרנט לא בונים אותו בעצמם, אלא נעזרים בספקים חיצוניים כמו מעצבת גרפית, מתכנתים, כותבי תוכן, אנשי SEO וכן הלאה. לפני שיוצאים לדרך חשוב לעגן את כל התהליך באופן חוקי ומוסדר ולהגדיר בדיוק איזה שירותים/מוצרים ניתן בתמורה לאיזה סכום. כמו כן חשוב להגדיר בדיוק מי הבעלים של האתר ושל התוכן שייוצר.
חוק הגנת הצרכן
חוקי הגנת הצרכן הם חוקים שהמטרה שלהם לייצר שקיפות מלאה מול הלקוחות ולאפשר להם לקבל מידע מלא ללא סייגים, כולל פירוט מקיף שיאפשר לקבל את ההחלטה הצרכנית הנכונה בכל זמן. המטרה של החוק היא הגנה מפני עושק, הטעיה או מעשי מרמה, תוך שמציגים כל פיסת אינפורמציה אפשרית על פרטי העסקה. החוק הוא כללי ובעצם אומר שכל תוכן מכירתי שמוצג באתר חייב להיות שקוף וישיר לחלוטין, ושאסור לנצל חולשה פיזית או נפשית של הצרכן, או אי ידיעה בשפה או במונחים מעולם תוכן כלשהו כדי להשפיע עליו לבצע רכישה בצורה בלתי הוגנת.
סיכום
נגענו כאן בנקודות החשובות והעיקריות של ההיבטים המשפטיים של הקמת אתר אינטרנט. כפי שאמרנו, אנו ממליצים לבנות אתרים בצורה מסודרת תוך ליווי משפטי מקצועי וזאת כדי להגן על עצמכם מתביעה בעתיד. כך גם תוכלו לשמור על קו אחיד ומקצועי שמאפיין את העסק שלך.