אם העשייה והנתינה למען האחר היא בדמכם, אתם עושים הכל כדי להעניק מעצמכם לאחרים ומשקיעים לא מעט זמן, אנרגיה וכסף במטרות שחשובות לכם. אלו שעושים זאת במשך שנים בוחרים לא אחת למסד את הפעילות החשובה שלהם, והדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא על ידי הקמת עמותה. אם גם אתם שוקלים את הצעד הזה, הכנו עבורכם את המדריך המלא להקמת עמותה עם כל הדברים שצריך לקחת בחשבון.
איך מקימים עמותה?
על פי ההגדרה, עמותה היא התאגדות של מספר אנשים שפועלים יחד למען מטרה מסוימת או מספר מטרות שאינן לצורך עשיית רווח. הגוף האמון על הניהול והפיקוח של גופים מהסוג הזה בישראל נקרא רשם העמותות, והוא חלק ממשרד המשפטים. התנאי הבסיסי ביותר להקמת עמותה הוא התאגדות של לפחות שני בגירים (מגיל 18 ומעלה) המעוניינים בכך, אך חשוב לדעת מבעוד מועד כי התנאי להכרה של מס הכנסה ומע״מ בעמותה הוא לפחות שבעה חברים רשומים ולכן כדאי לאגד את מספר המשתתפים הנדרש מראש. ניתן להקים עמותה אונליין וזהו לא תהליך מורכב יתר על המידה. עם זאת, חוסר היכרות עם השלבים השונים ומילוי והגשה לא נכונים של הטפסים עשויים לעכב את פתיחת העמותה ואפילו למנוע אותה, ולכן מומלץ בהחלט לבצע רישום עמותה עם סיוע של גורמים מקצועיים שמכירים את התהליך לעומק.
מה הם שלבי הקמת עמותה?
כעת, בואו נעבור על השלבים המרכזיים בתהליך של הקמת עמותה בישראל:
בחירת שם
השלב הראשון הוא בחירת שם לעמותה. יש לבחור שלוש אפשרויות שונות בסדר עדיפות יורד, וכך אם אחד השמות לא יאושר על ידי רשם העמותות, השם הבא ברשימה הוא זה שייבחר. על פניו מדובר בשלב טכני ופשוט, אך חשוב להכיר את הדגשים החשובים וישנם כללים ברורים לגבי בחירת השם (למשל, אין לבחור שם שדומה לשם של תאגיד קיים ואסור להשתמש בביטויים מסוימים כמו ״מכבי״ או ״הפועל״ ללא אישור מהגורמים הרלוונטיים).
הגדרת מטרת הפעילות
יש לנסח בצורה ישירה וברורה 3-4 מטרות לפעילות העמותה. לצורך הדוגמה, ״מתן סיוע בלימודים ומסגרת לשעות אחר הצהריים לנוער בסיכון באזורי פריפריה בישראל״. מטרות העמותה הן חלק בלתי נפרד מהמסמך המכונה תקנון עמותה, שבו גם ננסח בהמשך תתי מטרות למטרות הראשוניות שהצבנו.
קבלת אישור לפתיחת העמותה
לאחר שמאגדים את כל המסמכים הנדרשים להקמת עמותה יש לשלוח אותם לרשם העמותות והם עוברים לבדיקה של כלל הגורמים המטפלים. במקרים בהם הבקשה תסורב, ישלח אל עורך הדין המייצג מכתב מנומק המסביר את מהות הסירוב וכן מפרט מה יש לעשות כדי שהבקשה תאושר. את האישור על הקמת העמותה נקבל מרשם העמותה בתוך 8 עד 21 ימי עסקים מרגע שנגיש את הבקשה. טיפול בבקשות חוזרות לאחר סירוב ייקח כחמישה ימי עסקים לערך.
פתיחת חשבון
לאחר קבלת האישור יש לבצע כמה הליכים נוספים, לרבות פתיחת תיקים במס הכנסה ומע״מ. יש לבצע פתיחת חשבון לעמותה שבו יתבצעו כל המהלכים הכלכליים השונים, החל מגיוס הכספים ועד לתשלום על התרומות ועל הפעילות החברתית של העמותה. פתיחת של חשבון בנק לעמותות זהו תהליך מעט מורכב יותר מפתיחה של חשבון בנק עבור אנשים פרטיים ואפילו עבור עסקים. הוא מצריך הצגה של תעודת התאגדות, תקנון, רשימה של חברי הדירקטוריון, פרוטוקול ההחלטה על פתיחת חשבון בנק ועוד. גם כאן מומלץ בהחלט להיעזר בשירותים של עורך דין מקצועי.
גיוס כספים
גיוס כספים זה אחד השלבים החשובים ביותר עבור כל עמותה, אם לא הדבר החשוב ביותר. ללא גיוס כספים שוטף יהיה קשה מאד לנהל עמותה בצורה מסודרת ותקינה, ולכן כדאי לחשוב על מקורות המימון כבר בהתחלה, עוד לפני שאפילו מתחילים בתהליך הרשמי של הקמת העמותה. ניתן לגייס כספים לעמותה דרך תורמים פרטיים, קמפיינים של גיוס המונים, מבצעי התרמה, קרנות פילנתרופיות, משרדים ממשלתיים המעניקים תמיכה ועוד. ניתן ורצוי להיעזר גם בפלטפורמות אינטרנטיות המעניקות במה לגיוס כספים וכלים להקמת קמפיינים מוצלחים לגיוס.
האם קיים הבדל בין הקמת עמותה ללא מטרות רווח לעמותה עם מטרות רווח?
בהחלט. מעבר לעמותות שאינן למטרות רווח, המכונות לעתים בשמות נרדפים כמו ארגון צדקה או מלכ״ר, יש סוג אחר של ארגונים המכונים חל״צ – חברה לתועלת הציבור. אלו הן חברות שפועלות לתועלת הציבור ולמטרות חברתיות שונות, ורשומות תחת רשות התאגידים הישראלית, אך נמצאות גם תחת הפיקוח של רשם העמותות. חברות לתועלת הציבור אינן מייצרות הכנסות לבעלי המניות אומנם, אך יש בהן מרכיב עסקי מסוים המאפשר להן לייצר הכנסה, בניגוד לעמותות שאינן למטרות רווח.
עלות הקמת עמותה
בעת ההקמה יש לשלם אגרת פתיחה והקמה שעומדת היום על סכום של 822 שקלים. מעבר לכך, בשנתיים הראשונות לאחר ההתאגדות, עבור עמותות שהמחזור שלהן לא עולה על 300,000 ש״ח, ישלמו אגרה שנתית מוזלת בסכום של 153 שקלים (נכון ל-2022). עמותות שהמחזור שלהם עובר את הסכום הזה יוכלו לשלם את התעריף המופחת של האגרה השנתית עד סוף חודש מרץ בכל שנה בסכום של 1,162 שקלים או את הסכום המלא לאחר התאריך הזה של 1,543 שקלים. מעבר לכך, יש לקחת בחשבון את תעריף שכר הטרחה לעורך הדין, שאת שירותיו כאמור תמיד מומלץ לשכור בשלב הזה.
אילו מסמכים יש להציג בהקמת עמותה בישראל?
המסמך החשוב ביותר עבור עמותות ללא מטרות רווח הוא מסמך המכונה ״אישור ניהול תקין״, והוא מתקבל מדי שנה על ידי רשם העמותות לאחר הגשת הדו״ח השנתי. המסמך הזה מוכיח בעצם כי העמותה מתנהלת בצורה תקינה לחלוטין ופועלת בשקיפות מלאה ומתוך המטרה לשמה הוקמה בלבד. האישור מעיד כי בעמותה קיים מנגנון בקרה תהליכי וכי ההתנהלות הכספית שלה נאותה ותקינה מול רשם העמותות. עמותות לא מחויבות להציג את האישור הזה אומנם, אך בלעדיו קשה מאד להתנהל כמו שצריך. למעשה, אין אפשרות לקבלת תמיכה כספית מגופים ממשלתיים וציבוריים ללא הצגת אישור תקין, וכיום יותר ויותר תורמים וקרנות פילנתרופיות פרטיות דורשות את האישור גם הן.
סיכום
הקמת עמותה היא תהליך שצריך להכיר לעומק, ומי שרוצה להתחיל לפעול במהרה צריך בהחלט לפנות אל הגורמים המקצועיים שיסייעו כדי לצאת לדרך. אנו נשמח לעזור לכם בתהליכים השונים, החל מרישום העמותה, דרך הקמת חשבון הבנק ועד להתנהלות מול רשויות המס לאחר מכן, ואתם מוזמנים לפנות אלינו לייעוץ והכוונה בכל שלב גם לאחר מכן.