בעניינים משפטיים ובירוקרטיים, ליווי משפטי יכול לחסוך טעויות ותהליכים תקועים, וכמובן לדעת איך לבצע כל שלב באופן יעיל ונכון. בעוד שלעתים ליווי משפטי הוא יתרון בלבד, יש מקרים שבהם מעורבותו של עורך דין או נוטריון הם חובה על פי חוק. כך הוא המצב בכל הנוגע לייפוי כוח נוטריוני, נושא שמטופל אך ורק על ידי עורך דין שעבר הסמכה כנוטריון. מדובר בעורך דין שעומד בתנאים מסוימים, והוא מוסמך להליכים משפטיים ספציפיים שאותם לא רשאי לבצע עורך דין רגיל. אז מהו ייפוי כוח נוטריוני, ומה צריך לדעת לפני שפונים אל עורך הדין?

מה זה ייפוי כוח נוטריוני?

ייפוי כוח הוא מסמך משפטי שבו מייפה הכוח (האדם שנותן את הסמכות לאדם אחר) מעניק סמכות למיופה כוח (האדם שמקבל את הסמכות) מטעמו, לצורך ביצוע פעולה או שורה של פעולות משפטיות ומנהלתיות מסוימות. זאת למעט במקרים בהם הפעולה מחייבת ביצוע אישי או כזו המוגדרת כך על פי דין. ייפוי כוח הוא מסמך שליחותי, ועל כן לא מוגדר כחוזה. כלומר, מיופה הכוח הוא בגדר שליח בלבד של מייפה הכוח, ואין ביניהם חוזה משפטי המאפשר ביצוע צעדים משפטיים באופן משותף. על כן הם גם ניתנים לביטול על ידי בית המשפט ועל פי בקשת מייפה הכוח. לפני שנכיר סוגים שונים של ייפוי כוח נוטריוני, בואו ננסה להבין באילו מצבים ייפוי הכוח יעזור לנו.

באילו מצבים תצטרכו ייפוי כוח נוטריוני?

ייפוי כוח נוטריוני יידרש בכל מצב בו אדם יבחר להעניק לאדם אחר סמכות על פי דין לביצוע פעולות כאלו ואחרות עבורו. למשל, מקרים של קשישים או חולים סיעודיים שלא מסוגלים לבצע את הפעולות הללו, יבחרו בדרך כלל להעניק ייפוי כוח לקרוביהם. דוגמה טובה נוספת היא של אנשים הנמצאים בחו״ל ומעוניינים לתת ייפוי כוח לקרובים שלהם בארץ לביצוע פעולות שונות בשמם. במקרים כאלה רבים בוחרים להעניק מלכתחילה ייפוי כוח מתמשך, מסמך שמאפשר לכל אדם מעל גיל 18 לקבוע מי יטפל בענייניו בעתיד עוד לפני שהצורך עולה בפועל. כלומר ניתן לחתום על מסמך כזה, ולהפעיל אותו רק במקרה הצורך. כמו כן, קיים גם ייפוי כוח הדדי שנדרש כמעט בכל עסקת מקרקעין, ועוד נרחיב בעניין הזה בהמשך.

ייפוי כוח נוטריוני כללי

ייפוי כוח למקרים של אלו הנעדרים מהארץ לתקופות זמן ממושכות או למקרים של אנשים המתקשים לטפל בעניינים שונים בעצמם. ייפוי הכוח הזה מאפשר למיופה הכוח ביצוע של מגוון פעולות משפטיות בשם מייפה הכוח, למעט פעולות מסוימות המחייבות ביצוע אישי. ייפוי הכוח הזה חייב להינתן בכובד ראש מפני שהמייפה בעצם מעניק למיופה את הזכות לבצע פעולות חשובות רבות בשמו, לרבות קנייה ומכירה של נכסים, נטילת הלוואות, פתיחת חשבון בנק ועוד.

מקרים בהם צריך חתימת נוטריון עבור מסמך ייפוי כוח

  • ייפוי כוח כללי: אפשר להבין בהחלט את הרגישות של המעמד הזה, ועל כן נדרשת הנוכחות והחתימה של הנוטריון. הנוטריון למעשה מוודא כי המייפה והמיופה עושים את הצעד הזו בהסכמה מלאה ובלב חפץ, מתוך הבנה של כלל המשמעויות של הדבר.
  • ייפוי כוח לביצוע עסקת מקרקעין: ייפוי כוח בסיסי נדרש במסגרת עסקאות מקרקעין. בתהליך הרכישה נידרש להיות מיופי הכוח ואם ניקח משכנתא לצורך הרכישה נהיה גם המייפים.

ייפוי כוח נוטריוני ספציפי

ייפוי כוח נקודתי ומוגבל בזמן המייפה את כוחו של מיופה הכוח לביצוע של פעולה אחת ספציפית (או יותר) כמו קבלה וחתימה על מסמכים, מכירת נכס, אסיפה בהצבעה וכו׳. ייפוי הכוח הזה מאפשר לבצע פעולות שגרתיות ובסיסיות. עם זאת ההרשאה לא כוללת הליכים בבית משפט, בבית דין או הליכים בפני בורר, ולא כוללת פשרה או ויתור ללא תמורה (אלא אם כן צוין כך בייפוי הכוח מפורשות).

תפקידו של הנוטריון

הנוטריון הוא עורך דין בעל ותק של עשר שנים לפחות במקצוע, שעבר בהצלחה את הסמכת הנוטריונים ונרשם באופן חוקי כנוטריון. התפקידים של הנוטריון הם רבים וקשורים לתחומים משפטיים שונים:

  • שירות אימות חתימה: הנוטריון מאמת חתימה של אדם על מסמכים שונים, ומאשר כי המסמך אכן נחתם כדין.
  • מתן אישורים: נוטריון מוסמך גם לתת אישורים שונים כדון אישור העתק נאמן למקור, אישור נכונות לעריכת מלאי וכו׳.
  • תרגום נוטריוני: התרגום הנוטריוני הוא שירות נפוץ שנדרש בכל פעם שרוצים להציג מסמך רשמי ומשפטי ממדינה עם שפה רשמית אחת למדינה אחרת עם שפה שונה.
  • חתימה על ייפוי כוח ואימות זהות החותמים. על התהליך הזה נסביר בפסקה הבאה.

איך עובד התהליך?

התהליך הוא למעשה פשוט למדי. בשלב הראשון יש לערוך הסכם ייפוי כוח על ידי עורך דין ביוזמת המייפה, המיופה או שניהם יחד (לרוב אלו שני הצדדים יחד). שימו לב כי הנוטריון לא חייב להיות עורך הדין בעצמו, אך הרבה פעמים מעדיפים לבחור באותו האדם כדי לחסוך זמן ומאמץ, ולפעמים זה גם משתלם יותר מבחינת עלות התהליך.

התהליך מתחיל בזיהוי של החותמים ואישור כי אכן מדובר באותם שני אנשים שיושבים מולו. זיהוי כל אחד מהצדדים נעשה על ידי הצגת תעודת זהות. לאחר מכן מתבצעת החתימה לאחר שהנוטריון וידא ששני הצדדים מבינים את המשמעויות של החתימה על המסמך, וחותמים עליו בחפץ לב ומרצונם החופשי בלבד. לבסוף יאמת הנוטריון את החתימות ויוודא כי הן ערוכות בהתאם לתקנות. מכאן והלאה ייכנס הייפוי הנוטריוני לתוקף משפטי.

אילו אישורים נדרשים לייפוי כוח נוטריוני?

מלבד נוסח ייפוי הכוח ותעודות הזהות של שני הצדדים, לא נדרשים אישורים ומסמכים נוספים. במקרים מסוימים יידרשו אחד מהצדדים או שניהם להביא אישור רפואי/קוגניטיבי המעיד על בריאותם, מצב נפוץ במקרים של אנשים מבוגרים, בעלי מוגבלויות ונכויות וכו׳. שימו לב כי נוכחות הצדדים במעמד החתימה היא הכרחית, וזאת כדי לאשר את זהותם ואת החתימה מרצונם החופשי.

ביטול ייפוי כוח נוטריוני

ניתן לבטל ייפוי כוח במקרים מסוימים, ולעתים הוא מבוטל בעקבות שינויים בנסיבות של המיופה או הייפה.

ביטול ייפוי כוח נוטריוני כללי

ביטול של ייפוי כוח נוטריוני כללי יתבצע אם מייפה הכוח יבטל אותו באמצעות תהליך של הצהרת ביטול בפני הנוטריון. חשוב לשים לב כי כל פעולה שנעשתה בטרם הביטול תקפה. ביטול ייפוי הכוח ייכנס לתוקף גם במקרים של פטירת המיפה או המיופה. כמו כן ייפוי כוח כללי מוגבל בזמן יבוטל בתאריך הנקוב.

ביטול ייפוי כוח נוטריוני לעסקאות נדל״ן

כאן כבר מדובר במצב מורכב יותר. במרבית עסקאות הנדל״ן נערך סוג של ייפוי כוח שנקרא ייפוי כוח בלתי חוזר, כלומר ייפוי כוח שלא ניתן לביטול. המטרה שלו היא להגן על הצדדים בעסקאות נדל״ן, שבדרך כלל מתבצעות בסכומים גבוהים מאוד, ולחייב כל אחד מהצדדים לקיים את חלקו בעסקה (רכישה או מכירה). במקרים כאלה, ניתן לבטל ייפוי כוח רק אם המיופה מסכים ומחליט על כך בעצמו, או אם הוכח בבית המשפט כי הייפוי ניתן במרמה.

סיכום

ייפוי כוח נוטריוני הוא מסמך שכמעט כל אדם יפגוש במהלך חייו, בין אם מדובר בטיפול בעניינים האישיים ובין אם מדובר ברכישת נכס להשקעה או למגורים. אם אתם זקוקים לייפוי כוח, פנו אלינו ונוכל לסייע לכם לעשות זאת במהירות, בקלות, ובלי לצאת מהבית – הכל באינטרנט ולחיצת כפתור אחת ע"י שירותים משפטיים אונליין. אנו נשמח להעניק לכם את הליווי המשפטי של עורכי הדין המקצועיים שלנו, שמוסמכים כמובן כנוטריונים ויוכלו לסייע לכם בכל סוגיה.