נושא צוואות והירושות הוא כזה שיעסיק כל אחד מאתנו בשלב מסוים בחיים. אנשים רוצים להותיר את הרכוש והכסף שלהם לאנשים הקרובים עליהם לאחר לכתם, ומנגד, בין היורשים הפוטנציאלים מתגלעות לא אחת מחלוקות בנוגע לכסף ולרכוש של המנוח. בדיוק בגלל זה, לא משנה אם אתם יורשים פוטנציאליים של אדם מסוים ומעוניינים להיערך לרגע מימוש הצוואה, ובין אם אתם מעוניינים לערוך צוואה כדי לחלק את הרכוש בין בני המשפחה שלכם, כדאי להכיר את הנושא. אז מהו חוק הירושה, מהי צוואה ואיך מתקיימת הירושה על פי צוואה? כל זאת ועוד במאמר הבא.

מהו חוק הירושה?

חוק הירושה שנחקק בתשכ״ה 1965 למעשה מסדיר את כל כללי הירושה. על פי החוק, בעת מותו של אדם יועבר עזבונו ליורשיו על פי דין או על פי צוואה שערך בחייו. אם אין צוואה, החוק קובע כיצד תתבצע ירושה של הנכסים על פי סדר עדיפויות של קרבה משפחתית. כמו כן, החוק קובע מהו תוקף הצוואה וכן מגדיר עילות התנגדות ותנאים לקבלת מזונות מתוך העיזבון. מטרת החוק היא לרכז תחת קורת גג אחת את כל נושאי דיני הירושה, צוואות ועיזבונות, והחוק הזה למעשה מחליף את דיני הירושה שהונהגו בישראל מתקופת השלטון העות׳מאני והמנדט הבריטי.

מהי צוואה?

במובן הכללי של המושג צוואה היא אמירה או ציווי, בעל פה או בכתב, של אדם המבקש מקרוביו או חבריו לעשות דבר מה בענייניו או ברכושו. במובן המשפטי, צוואה היא מסמך שבו אדם מורה מה יעשו ברכוש שלו לאחר המוות, והצוואה תקפה אם נעשתה באחת הדרכים הקבועות בדין ואין בה פגם כזה או אחר. הצוואה בעצם מאפשרת לכל אדם להחליט למי הוא משאיר את הרכוש שלו.

ניתן לערוך צוואה בכמה דרכים שונות, כולל עריכת צוואה באופן עצמי בכתב יד. עם זאת, הדרך הנכונה ביותר לערוך צוואה היא לעשות זאת בצורה מסודרת באמצעות עורך דין, מפני שעליה להיכתב בצורה מסוימת וכל פגם עלול לפסול אותה. שירות משפטי מקצועי יבטיח צוואה תקינה, יקשה על ערעורים ויבטיח שכל הרכוש והכסף יגיע ליורשים הרצויים לפי רצונו של המְצַווה.

מהם התנאים הנדרשים לצורך הענקת תוקף משפטי לצוואה?

כפי שאמרנו, מומלץ תמיד לערוך צוואה בעזרתו של עורך דין מנוסה, אך ככלל יש תנאים ברורים המגדירים מתי צוואה תקבל תוקף משפטי:

  • צוואה בכתב יד תהיה כתובה לכל האורך בכתב היד של המצווה.
  • בעת החתימה על הצוואה, על המצווה להיות מלווה בשני עדים.
  • צוואה שנערכה ונחתמה בפני גורם מנהלי, למשל חבר בבית דין דתי, שופט בבית משפט, נוטריון מוסמך או רשם בית המשפט.
  • צוואת "שכיב מריע", כלומר צוואה המוקראת בעל הפה בפני שני עדים ע"י מצווה שנמצא על ערש דווי. צוואה זו היא בעלת תוקף משפטי במקרה זה בלבד, והמצווה יכול לערוך צוואה רק באופן הזה מבלי שיספיק לעשות זאת בדרך אחרת.
  • צוואה הדדית, כזו הנעשית בשני מסמכים שונים או מסמך אחד משותף, שבה בני זוג מצווים להוריש את הרכוש אחד לשני.

איך מתקיימת ירושה על פי צוואה?

כדי לממש את הירושה בפועל, יש לפנות בבקשה להוצאת צו קיום צוואה. הצו הזה הוא בעצם אישור רשמי שנותן לה תוקף משפטי לכל דבר. הגופים בישראל שיכולים להוציא את הצו על פי חוק הם הרשם לענייני ירושה ובית הדין הרבני. הגורם המטפל הוא זה שאליו נעשתה הפנייה קודם לכן, וברוב המקרים הגוף שהחל בטיפול במימוש הירושה הוא גם זה שיסיים אותו.

את הבקשה לקיום הצוואה יש להגיש לערכאה שנבחרה בארבעה עותקים, ונוסף לטופס בקשת הצו עצמו עליהם לכלול גם את תעודת הפטירה של הנפטר, אישור בדבר הודעה שניתנה לכלל היורשים על פי חוק בהתאם לנוסח הצוואה, וכן אישור על תשלום שובר האגרה הנדרשת על פי חוק. לאחר מכן, אם הוגשה הבקשה על פי הנהלים ואם אין הסתייגויות, צו קיום הצוואה יונפק על ידי הגוף המטפל וירושת הנפטר תחולק על פי המנוסח בצוואה.  

האם ניתן לפסול צוואה?

ניתן לפסול צוואה במקרים שונים על ידי הגשת התנגדות לרשם הירושה, כמו:

  • מקרים של פגם בכשירות המצווה, למשל אם מדובר במישהו צעיר מדי שלא כשיר לערוך צוואה על פי דין, או במקרים של אנשים מבוגרים בעלי מוגבלות קוגניטיבית.
  • במקרים בהם יש פגם צורני בצוואה, למשל היעדר תאריך או חתימת המצווה.
  • פגמים הקשורים בנסיבות כתיבת הצוואה, למשל צוואה שנערכה תחת איומים או במרמה.

מקרי ירושה מיוחדים:

יש מקרים חריגים ויוצאי דופן שחשוב לדבר עליהם:

  • אימוץ: ירושה במצב אימוץ דומה לירושה רגילה מכוח קשרי דם, אך עם כמה מגבלות מסוימות שחשוב להכיר. מאומץ לא יכול לרשת את הוריו הביולוגיים בשום אופן. 
  • תרומת ביצית: ילד/ה שנולדו מתרומת ביצית זכאים לרשת את הוריהם בפועל, ולא את תורמת הביצית. תורמת ביצית לא זכאית לרשת את הילדים והיורשים יהיו ההורים בפועל.
  • פונדקאות: הפונדקאית לא זכאית לרשת את הילד/ה שנשאה ברחמה. היורשים יהיו ההורים בפועל, וילדים שנולדו בהליך פונדקאות לא זכאים לרשת את האם הפונדקאית.

סיכום

עד כמה שזה לא נעים לעסוק בזה, ענייני ירושה וצוואה זה עניין חשוב שיעלה בשלב כזה או אחר בחייו של כל אדם, בין אם בתור יורשים ובין אם בתור מצווים. במצבים מסוימים חשוב מאוד לערוך צוואה ולכן כדאי להכיר את הנושא לעומק. אנו ממליצים בחום להיעזר בשירותים של עורך דין מקצועי בשלב הזה כדי לוודא שכל עניין הירושה מתנהל כראוי בבוא העת, ללא מחלוקות ועיכובים מיותרים. בהצלחה!