אם החלטתם להקים עסק במדינת ישראל, הצעד הראשון שתצטרכו לעשות הוא פתיחת העסק עצמו,

לפני שתוכלו לגשת למלאכת הניהול שלו, גיוס הלקוחות והעבודה השוטפת. אתם חייבים לעשות זאת כדי שתוכלו לקבל הכנסות באופן חוקי וכדי שניתן יהיה להפיק קבלות וחשבוניות מס ללקוחות. בנקודה הזו רבים שואלים את עצמם מהו הצעד הנכון: האם עדיף לפתוח עוסק פטור או ללכת מלכתחילה על האפשרות של פתיחת עוסק מורשה. ובכן –  התשובה כמובן משתנה ממקרה למקרה, ובכל אופן קיים לעתים בלבול בין המושגים. אנו רוצים לעשות סדר בדברים ולהסביר מה זה עוסק מורשה ומה זה עוסק פטור, מה ההבדלים בין השניים, עם מה עדיף להתחיל ואיך פותחים אותם.

מהו עוסק פטור?

כל עסק בישראל חייב בתשלום מסים לשלושה גופים מרכזיים: מס הכנסה, מע״מ וביטוח לאומי. המילה ׳פטור׳ במושג עוסק פטור (שבעבר נקרא גם עוסק זעיר) מתייחסת לפטור שיש לסוג העוסק הזה מתשלומי המע״מ בלבד. כלומר, עוסק פטור לא גובה מע״מ מהלקוחות שלו וגם לא משלם את סכומי המע״מ אחת לחודשיים. לצורך קבלת התשלום עוסק פטור ינפיק חשבונית עסקה ולאחר התשלום ינפיק קבלה בלבד. ניתן לשמור על סטטוס עוסק פטור כל עוד לא עוברים מדרגה הכנסה מסוימת מדי שנה (הסכום משתנה בכל שנה, ונכון לשנת 2022 התקרה עומדת על 102,292 ₪). עוסק פטור שעובר את גובה ההכנסות השנתי, ולו בשקל אחד בלבד, חייב לעבור באותה הנקודה לסטטוס של עוסק מורשה. 

מהו עוסק מורשה?

עוסק מורשה הוא כזה שסכום ההכנסות השנתי שלו גבוה מהסכום הנקוב. עוסק מורשה מחויב לתשלומים למע״מ לצד התשלומים למס הכנסה וביטוח לאומי, ועל כן עליו לגבות את המע״מ ולהצהיר עליו. לקבלת התשלום ינפיק העוסק המורשה חשבונית עסקה (ממש כמו העוסק הפטור) שבה נקוב מראש גם סכום המע״מ. לאחר שהתשלום יתקבל, מנפיק עוסק מורשה שני מסמכים שונים: קבלה על התקבולים וחשבונית מס המפרטת את תשלום המע״מ בין היתר. ניתן להפיק לחלופין מסמך מאוחד שנקרא חשבונית מס קבלה. העוסק המורשה רשאי לקזז את תשלום המע״מ שלו עם הוצאות מוכרות שעשה. למשל, אם בחודש מסוים יש לשלם 500 שקלים מע״מ וסך תשלום המע״מ בהוצאות המוכרות עמד על 250 שקלים, הסכום שנותר לתשלום הוא 300 שקלים. 

מה ההבדל בין עוסק פטור לעוסק מורשה ומה עדיף להיות?

ההבדל המהותי בין עוסק פטור לעוסק מורשה הוא גובה ההכנסות השנתי והנושא של תשלום מע״מ. באשר לשאלה מה עדיף להיות, התשובה תלויה במשתנים הנקודתיים של כל אדם ועסק שעתיד לקום. למשל, אם מדובר בעסק קטן בתחילת הדרך ולפחות בשלבים הראשונים אין צפי להכנסות גבוהות, עדיף להתחיל עם עוסק פטור. מעבר לכך, עסקים שיעבדו בשגרה עם לקוחות פרטיים ייהנו בהחלט מהסטטוס של עוסק פטור שיאפשר להציע מחיר אטרקטיבי יותר על השירותים/מוצרים. עבור לקוחות עסקיים זה פחות רלוונטי, מפני שתשלום המע״מ מתגלגל הלאה וממילא מתקזז עם ההכנסות שלהם.

מנגד, מי שכבר מראש יכול לחזות הכנסה שנתית מעל לסכום הרף, יעדיף לפתוח מלכתחילה עוסק מורשה כדי להימנע לאחר מכן מהבירוקרטיה ובזבוז הזמן הכרוכים במעבר. מעבר לכך, צריך לזכור שבגלל ההבדלים בין עוסק פטור לעוסק מורשה, העבודה החשבונאית והטכנית של העוסקים המורשים היא מורכבת יותר והמחיר שגובים רואי חשבון ויועצי מס המלווים עוסקים מורשים הוא לרוב גבוה יותר.

לפני שמחליטים, צריך לקחת בחשבון מראש את כל המשתנים הללו ולהבין עם מה עדיף להתחיל. בכל מקרה צריך לזכור שמעבר מעוסק לעוסק הוא תמיד אפשרי ולא מורכב מדי, וכאשר עוברים את התקרה הוא הופך לחובה על פי חוק. כמו ניתן לחזור מעוסק מורשה לעוסק פטור בתנאים מסוימים. 

פתיחת עוסק פטור ועוסק מורשה – איך עושים זאת?

כדי לפתוח תיק עוסק מורשה או תיק עוסק פטור, יש לבצע רישום במע״מ, מס הכנסה וביטוח לאומי:

  • פתיחת תיק במע״מ: ניתן לפתוח תיק במע״מ על ידי הגעה עצמאית למשרדי רשות המיסים או באמצעות נציג (רואה חשבון או יועץ מס המוסמכים לכך). בעת הרישום יש להציג תעודת זהות, טופס 821 – טופס בקשה לפתיחת עוסק מורשה או פטור, אסמכתא על קיום חשבון בנק של העסק, חוזה קנייה או שכירות למקום העסק אם קיים, ורצוי לצרף גם מסמכים נוספים המצביעים על הקמתו המתהווה של עסק חדש בישראל.
  • פתיחת תיק במס הכנסה: גם כאן יש למלא פרטים בטופס ייעודי ולהציג מידע על העסק ועל ההכנסות הצפויות שלו, אך במקרה הזה ניתן גם לשלוח את הטופס באמצעות דואר ישראל. שימו לב כי משרדי מע״מ ומס הכנסה לרוב צמודים זה לזה ואף חולקים את אותו הבניין במקרים מסוימים, ועל כן מומלץ כבר להגיע פיזית גם למס הכנסה ולעשות הכל ביחד.
  • פתיחת תיק בביטוח לאומי: לביטוח לאומי יש להגיש טופס דין וחשבון ובו פרטים שונים על היקף העבודה הצפויה והיקף ההכנסות המשוער. ניתן לעשות זאת בהגעה פיזית אך במקרה הזה ניתן גם למלא את הטופס המקוון באתר ביטוח לאומי ולהגיש אותו דרך האזור האישי.

לאחר שמשלימים את שלושת השלבים, הללו אפשר להתחיל לתפעל את העסק הלכה למעשה.

חשוב לציין שאנו ב-Legal it מציעים שירות פתיחת עוסק פטור או מורשה דרך האתר שלנו, כאשר את התהליך מלווים עורכי דין מוסמכים ומקצועיים שיודעים לתת מענה לכל דרישה או בעיה בתהליך. אתם מוזמנים להשאיר פרטים בעמוד הייעודי באתר ותקבלו הצעת מחיר מותאמת אישית לצרכים שלכם, ולאחר שיחה קצרה עם רואה חשבון אנו נטפל בתהליך ותוכלו להתחיל לעבוד בראש שקט.

 

סיכום

הבחירה בעוסק פטור או מורשה היא אינדיבידואלית, וקשורה לאופי העסק, מטרותיו והצרכים של בעל העסק. שימו לב שתהליך פתיחת התיקים הוא לא מורכב מדי, אך בהחלט כזה שעשוי לגבות הרבה זמן ומאמץ. זו בדיוק הסיבה שאנו מציעים שירות פתיחת תיק דרכנו, ואתם מוזמנים לפנות אלינו עוד היום כדי לקבל את השירות ע"י אנשי המקצוע הטובים בתחום. בהצלחה!