כאשר אדם בישראל מחליט לפתוח עסק ולהתפרנס באופן עצמאי ולא בתור שכיר, הצעד הראשון הנפוץ ביותר הוא פתיחת עוסק פטור או עוסק מורשה שיאפשרו לייצר הכנסות ולהוציא קבלות או חשבוניות מס. במרבית המקרים זהו אכן הדבר הנכון לעשות, אך יש מצבים בהם לאחר זמן מה עדיף להפוך מעוסק לחברה בע״מ. מתי? ובכן, כדי להבין מתי זהו צעד חכם ומשתלם, חשוב להכיר את הסטטוסים השונים וההבדלים ביניהם.
ההבדלים בין עוסק מורשה לחברה בע"מ
עוסק מורשה הוא בעצם עסק עם מחזור הכנסות שנתי של מעל ל-100,000 שקלים. עוסק מורשה מוציא חשבוניות מס לאחר התשלום ונדרש לשלם מע״מ בגין הכנסותיו. עוסק מורשה מדווח אחת לחודש או חודשיים על הכנסותיו לרשויות ומקזז את המע״מ מההוצאות השוטפות. עצמאים רבים בתחילת דרכם שלא צופים בתחילת הדרך הכנסה שנתית של מעל 100,000 שקלים מעדיפים לפתוח דווקא עוסק פטור עם פטור מתשלום מע״מ.
חברה בע״מ לעומת זאת היא חברה בעלת מניות בערבון מוגבל. היא ישות משפטית שעומדת בפני עצמה ונפרדת מהבעלים שלה ולכן היא נקראת חברה בערבון מוגבל – שכן האחריות על חובות מוגבלת לגובה המניות שכל אחד מבעלי המניות מחזיק. יש לכך משמעויות רבות וחשובות. למשל, אם חברה בע"מ נקלעת לחובות, האחריות היא על הבעלים ומחזיקי המניות עד לאחוז השליטה שלהם בחברה. לעומת זאת, עוסק מורשה שנקלע לחובות בהחלט עשוי להיות אחראי באופן אישי על הפירעון שלהם מפני שהאדם או העוסק הוא בעצם העסק. כך למשל, בעלים של חברה מסוימת רשאי למכור אותה והוא יכול למכור את הנכסים הפיזיים של העסק עם יחד איתה, כך שאין לו אחריות עליה. עוסק מורשה לעומת זאת יכול למכור את החנות שלו למשל, אבל לא את הבעלות על העוסק.
מתי כדאי לעבור מעוסק מורשה לחברה בע"מ?
יש כמה מצבים בהם בהחלט שווה לשקול את המעבר מעוסק מורשה לחברה בע״מ. הנה כמה דוגמאות:
- עסקים עם סיכון גבוה: כשמדובר בסיכון גבוה יחסית של העסק, מומלץ בהחלט ללכת על חברה בע״מ. זה נפוץ במיוחד בענף ההייטק וסטארט אפים רבים בעלי פעילות עסקית לא יציבה ולא בטוחה, בוודאי בשנים הראשונות. בדיוק בגלל זה מומלץ לבצע את ההפרדה בין החברה לבעלים שלה. במקרים של חובות, האחריות היא על החברה ועל כל מחזיק במניה בהתאם לאחוז השליטה. עוסק מורשה לעומת זאת יידרש לשאת בעצמו בכל האחריות.
- עסקים עם רווח גבוה: המיסוי במדינת ישראל הוא מהגבוהים בעולם וככל שההכנסות של עסק הן גבוהות יותר, כך המס שיש לשלם הוא גבוה יותר. עם חברה בע״מ ניתן למקסם את הרווחים ולהפחית את תשלום המס. אפשר למשוך משכורת מהחברה בתור עובדים או למשוך דיווידנד, כלומר משיכת רווחים מהחברה בתור בעלים. המס על הרווחים כשמדובר בסכומים גבוהים הוא נמוך יותר ממה שנשלם בתור עוסק מורשה. כמו כן, ניתן לגלגל את הרווחים להשקעות נוספות של החברה ובכך לקבל פטור מתשלום מס על חלק מהם.
- עסקים עם שותפים: במיוחד כשמדובר במספר שותפים גדול יחסית. הסיבה לכך היא שכאשר שותפות אינה מאוגדת תחת חברה בע״מ, הרבה יותר קשה לבצע שינויים בבעלות מפני שזה מצריך הסכמה של כל השותפים, וזה לרוב מוביל לפירוק השותפות. חברה בע״מ מחייבת הגדרה ברורה של יחסי הכוחות בין השותפים ומעגנת מראש את הכללים לפירוק או מכירת החלק של כל שותף. מעבר לכך, האלמנט של הגנת החברה חשוב. בשותפות שאינה חברה בע״מ כל שותף עשוי להיות אחראי על הנזקים הכלכליים שעשה שותף אחר.
- כשרוצים לבצע שינוי תדמיתי: נכון, לפעמים אין הבדלים מהותיים בין עסק לעסק, אבל ברמה התדמיתית הבסיסית ביותר, חברות בע״מ נתפסות לא אחת כגופים רציניים וגדולים הרבה יותר. פעמים רבות זהו צעד מיתוגי חשוב עבור עסקים שרוצים לצמוח.
מה עדיף – חברה בע"מ או עוסק מורשה?
אז כמו שאמרנו, יש יתרונות מובהקים לחברה בע״מ על פני עוסק מורשה, אך יש גם חסרונות. ניהול החשבונות חייב להיות מוקפד יותר ולכן הוא גם יקר יותר, וזה עוד לפני שדיברנו על האגרה לפתיחת חברה ועל האגרה השנתית שחברות צריכות לשלם לרשם החברות. אז מה עדיף? אפשר לומר בצורה ברורה שאין אפשרות אחת שעדיפה על השנייה באופן מובהק, וזה תלוי במשתנים ובצרכים של כל עסק. ההמלצה היא לבחון לעומק את הצרכים שלכם, להתייעץ עם רואה החשבון שלכם ולעשות החלטה מושכלת בהתאם.
מה כדאי לבדוק לפני המעבר?
מומלץ להסדיר את כל החובות והחלקים הטכניים והמנהליים של העוסק המורשה לפני שעושים את המעבר. כמו כן, חשוב לברר את הסטטוס של נכסים שקיימים לעוסק וחשוב בהחלט לתת את הדעת לשאלת העובדים של העסק, ואם ניתן לבצע רצף זכויות על ידי אישור של מס הכנסה.
איך התהליך עובד?
חברה בע״מ היא ישות נפרדת כאמור מהבעלים שלה, לכן התהליך הוא תהליך רגיל של רישום חברה ברשם החברות. הוא כולל בחירת שם, בחירה של כתובת, הגדרת דירקטורים לחברה, ניסוח תקנון וכן פתיחת חשבון בנק. בתהליך הרישום יש לשלם אגרת פתיחה בסך של 2614 שקלים (נכון ל-2022) ובכל שנה יש לשלם אגרה קבועה בסכום של כ-1500 שקלים (משתנה מדי שנה, גם בהתאם למועד התשלום) ולכן ההמלצה היא להתחיל בתהליך בתחילת שנה אזרחית ולא בסוף כדי להימנע מתשלום כפול. אם מדובר בעסק עם שותפים ומספר בעלים, מומלץ בחום לערוך הסכם מייסדים כדי להסדיר את היחסים בין כולם ולמנוע סכסוכים שעלולים לתקוע את הפעילות העסקית. מדובר בהליך יחסית מורכב וכפי שניתן לראות יש הרבה חלקים המצריכים סיוע וליווי משפטי. מומלץ בחום להיעזר בשירותים משפטיים מקצועיים מהרגע הראשון ואנו נשמח ללוות אתכם וללכת אתכם יד ביד עד להקמת החברה.
האם ניתן לבצע את הרישום חברה באופן מקוון?
כן, זוהי אופציה שכיום ניתן לבצע באמצעות האינטרנט. רישום חברה אונליין זוהי אופציה אפשרית וכיום האפשרות הנוחה והמשתלמת ביותר. אנחנו מציעים את התהליך המהיר ביותר שלא מצריך מכם אף מאמץ. את המסמכים השונים אנו נגיש ואת האימות נעשה מולכם בשיחת וידאו קצרה ומהירה. בתוך מספר ימים תקבלו את המסמכים המלאים במייל והחברה תהיה מוכנה לצאת לדרך.
סיכום
יש לא מעט מקרים בהם מעבר מעוסק מורשה לחברה בע״מ הוא הדבר הנכון והמשתלם לעשות. חשוב לבחון את ההיבטים השונים של העסק שלכם לעומק כדי להבין אם זה נכון גם במקרה שלכם, וגם בנושא הזה אנו תמיד שמחים לייעץ. אם אתם מבינים שזהו אכן הדבר הנכון לעשות ומחליטים ללכת על זה, זכרו שכיום הדרך הפשוטה והמהירה ביותר לעשות את המעבר היא דרך רישום אונליין והשירותים שאנו מציעים כאן ב-Legal-it יחסכו לכם הרבה מאד זמן יקר ואנרגיה ויאפשרו לכם מעבר חלק ובלתי מורגש. רוצים לשמוע עוד? צרו קשר ונשמח לעזור.