עבודה כשכירים עשויה להיות לא מתגמלת כלכלית במקרים מסוימים, אבל עבודה כעצמאי דורשת הרבה מאוד התעסקות בירוקרטית וגם כרוכה בסיכון של חוסר יציבות כלכלית. הרבה אנשים לא יודעים, אבל יש גם אפשרות שנקראת עצמאי שכיר, שיטה שמאפשרת לנו מקורות הכנסה עצמאיים מבלי כל הטרחה הקשורה בניהול עסק ואפילו מאפשרת לנו את ההכנסה הזו במקביל לעבודה שלנו כשכירים. בואו ננסה להבין בדיוק מה זה אומר ולמי זה עשוי להתאים.
מה זה עצמאי שכיר?
ראשית, חשוב להבחין בין המושגים: עוסק פטור ועצמאי שכיר זה לא אותו דבר. עוסק פטור הוא עוסק לכל דבר ועניין, אבל הסטטוס של עצמאי שכיר הוא לא סטטוס של עצמאי כלל וכלל.
עצמאי שכיר הוא למעשה מעניק שירותי פרילנס חיצוניים לעסק או אדם כלשהם, ומקבל תלוש של שכיר ממקור אחר, שלמעשה מנפיק את החשבונית למקבל השירות. כלומר, עצמאי שכיר יכול להכניס את מלוא סכום הפרנסה שלו באופן הזה ואפילו לעבוד בתור שכיר במקום אחר ולהכניס משכורת נוספת.
עצמאי שכיר בישראל
עם הזמן המודל הזה הופך למקובל ביותר בעולם כולו, ובפרט כאן בישראל. הצורך בדינמיות הזו לצורך פרנסה רק הולך וגובר, לצד הצורך בסדר ובשקט נפשי, שיקולים שעשויים למנוע מאנשים להפוך לעצמאיים. הדוגמה הטובה ביותר בארץ היא שליחי וולט, שעובדים בדיוק במודל הזה ודווקא העבודה הזו הפכה לאחת המבוקשות ביותר בקרב צעירים במדינה.
מדוע כדאי לעבור במודל של עצמאי שכיר?
להיות עצמאי אומר להתעסק בהרבה דברים שהם לא לב העשייה: חשבונות, דיווח מס, תשלומים לביטוח לאומי, הוצאת חשבוניות וקבלות ללקוחות, הפרשה של פנסיה וביטוח לעצמנו ועוד הרבה דברים קטנים שגוזלים זמן אנרגיה. יש הרבה מאד שכירים שמוצאים מקור הכנסה נוסף ויכולים לתת שירותים כאלו ואחרים, אבל לא רוצים לוותר על מקום עבודתם ולא משתלם להם לפתוח עוסק כדי לעשות זאת. זה בעצם היתרון העצום של מודל עצמאי שכיר.
זוהי אופציה מצוינת עבור שכירים שרוצים הכנסה נוספת ממקום אחר ולא משתלם להם לפתוח עוסק מורשה, פטור או לפתוח חברה גם אם ההכנסות הן יפות, וגם עבור עצמאים מתחילים ואפילו ותיקים שמעוניינים להתנהל בצורה כשכירים במישור הכספי בלבד אך לשמור לעצמם את האפשרות לעבוד עם מי שרוצים.
מהו השכר והתנאים הסוציאליים של עצמאי שכיר?
כששכיר מתחיל לעבוד במקום עבודה מסוים הוא חותם על הסכם העסקה שלמעשה מסדיר את השכר שלו, שעות העבודה, הזכויות והחובות ולפי זה הוא גם יקבל תלוש עם הניכויים שיש לנכות על פי חוק (פנסיה, מס הכנסה, ביטוח לאומי וכו׳). עצמאי לעומת זאת יכניס סכום מסוים וממנו עליו להפריש את הניכויים באופן עצמאי, ועליו לטוות את רשת הביטחון הסוציאלית לעצמו – ביטוח מעבר לתשלומי הביטוח הלאומי הבסיסיים אם ירצה והפרשת פנסיה שהיא כיום מחויבת על פי חוק.
השכר והתנאים הסוציאליים של עצמאי שכיר ייקבעו לפי רצונו והכנסותיו באופן עצמאי. הכסף עובר אל חברה שלישית שהיא למעשה המעסיקה, והיא מנפיקה לעובד תלוש משכורת מסודר כשכיר עם כל הניכויים על פי חוק, כולל פנסיה כפי שהעובד מגדיר בעצמו. זה שירות שניתן בעלות מסוימת, וברוב המקרים מדובר בסכום דומה לזה שישלם עצמאי אחרי כל ההפרשות והתשלום לרואה חשבון.
תשלומים של עצמאי שכיר
כל אדם בישראל שיש לו הכנסה מסוימת, וזה לא משנה אם מדובר בעצמאי או שכיר, מחויב בתשלומים לגופים כאלו ואחרים. חשוב להבין כי יש זכויות שמקבלים שכירים שאין לעצמאים, וזהו יתרון משמעותי של נוסף של האפשרות של עצמאי שכיר. אלו הם התשלומים השונים:
תשלומים לביטוח לאומי
תשלום לביטוח לאומי הוא חובה מגיל 18 ומעלה, גם לאנשים שכלל לא עובדים. הסכומים ניתנים לאנשים שחלו, נפצעו או איבדו את כושר העבודה שלהם מכל סיבה שהיא.
מס הכנסה
כל הכנסה שנתית מגובה מסוים מחויבת על פי חוק. בעוד עצמאים משלמים את הכסף בתקופות קצובות ולפעמים אפילו רק פעם בשנה, התשלום אצל שכירים יורד באופן אוטומטי בתלוש המשכורת על ידי המעסיק.
פנסיה
פנסיה היא חובה של מעסיק כלפי עובד בישראל החל משלושה חודשי העסקה ומעלה. עצמאים מחויבים להפריש פנסיה לעצמם לפי חוק, אך לא כולם עושים זאת וחשוב לדעת שניתן להיקנס על כך במסגרת קנס כספי בגובה 500 שקלים.
קרנות השתלמות
לא כל שכיר מקבל קרן השתלמות והמעסיק לא מחויב לכך אלא אם כן סוכם אחרת בהסכם ההעסקה. עצמאי יכול לפתוח לעצמו קרן השתלמות ולהפריש אליה כספים וכך גם עצמאי שכיר.
חופשת לידה ודמי לידה
מגיע על פי החוק גם לעצמאיות וגם לשכירות. כדי לקבל את הסכום, חייבים לשלם את הסכומים הנדרשים בצורה מסודרת לביטוח לאומי בשוטף.
דמי אבטלה
שכירים בישראל זכאים לדמי אבטלה בתנאים מסוימים, ולעומתם עצמאים לא. עצמאי שכיר נהנה משני העולמות, וכן זכאי ליהנות מהם בתנאים מסוימים במידת הצורך.
האם עצמאי שכיר יכול להוציא לעצמו תלוש שכר?
לא, רק עובד עצמאי או בעל עסק יכול להוציא לעצמו תלוש שכר. עצמאי שכיר מקבל תלוש משכורת מגורם שלישי שהוא כביכול זה שמעסיק אותו, ויכול כמובן לקבל תלושי שכר מגורמים אחרים כמו מקום העבודה הנוכחי שלו.
סיכום
מדובר בדרך מצוינת עבור שכירים שרוצים מקור הכנסה נוסף ואין להם את הזמן, היכולת או הרצון או לפתוח תיק ולהתעסק בכל הדברים הקשורים בניהול עסק עצמאי. זו גם אופציה נהדרת למי שרוצה לעבוד אך ורק בתור עצמאי ואין לו שום רצון להתעסק עם דברים כמו גבייה, הוצאות חשבוניות וקבלות, עבודה עם רואה חשבון ועבודה מול ביטוח לאומי ומס הכנסה.
חשוב לבחון היטב את האופציות שלכם, במיוחד אם גם אתם מחפשים דרך להגדיל את ההכנסה ויכול להיות שיש עוד אפשרויות שיתאימו, אך חשוב להכיר את הנושא כי זו הדרך הנוחה והמשתלמת ביותר לייצר הכנסה נוספת בראש שקט.