אם גם אתם שוקלים להפוך לעצמאים ולהתפרנס מעסק שהוא שלכם, כנראה שכבר יצא לכם לשמוע לא מעט על התהליך של פתיחת חברה וכל מה שכרוך במהלך הזה. אך האם ידעתם שאם תרצו לעסוק בתחומי עיסוק מסוימים יהיה עליכם להוציא רישיון עסק? אז מהו בכלל הרישיון הזה, מהן הדרישות בישראל, אילו סוגי עסקים חייבים להוציא אותו לפני שמתחילים בעבודה ומהם סוגי הרישיונות הקיימים? הנה כל מה שחשוב לדעת בנושא.
מהו רישיון עסק?
רישיון עסק הוא למעשה היתר מכוח חוק הרישוי בישראל הניתן על ידי משרד הרישוי בכל רשות מקומית, והוא למעשה אישור לפעילות התקינה של העסק. הרישיון מאשר כי בעסק ננקטו כל האמצעים הנדרשים לשמירה על שלום הציבור, בריאותו, בטיחותו ובטחונו. כלומר, קבלת רישוי עסק תלויה בעמידה בכל התנאים הקבועים מראש שהציבו הרשויות לרבות סידורי כיבוי אש, נושאים של תברואה, בטיחות מבנים וכיו״ב. האחריות לאכיפה ולהטלת סנקציות היא של משרד הרישוי, שגם יכול להטיל סנקציות במקרים מסוימים.
שימו לב כי הדרישה לרישיון עסק לא באה במקום פתיחת עוסק מורשה ולמעשה הוא נדרש בלי קשר להיקף ההכנסות, וקשור ישירות בסוג העיסוק.
רישיון עסק בישראל
החוק בישראל ניתן מכוח חוק רישוי העסקים משנת 1968. החוק מסמיך את שר הפנים לבחון אלו עסקים דורשים רישיון עסק והתנאים הם כמובן שונים ממדינה למדינה, ובחלק מן המקרים גם מרשות לרשות בתוך מדינת ישראל. החוק השתנה לא מעט במהלך השנים, וכמה תיקונים נכנסו כדי להקל על תהליך הרישוי עבור בעלי העסקים.
צריך לזכור שעסק בישראל שפועל ללא רישיון צפוי לסגירה מנהלית, והעוברים על החוק גם צפויים לקנסות (לפעמים סכומים לא קטנים בכלל) ולעונשי מאסר. בדיוק בגלל זה, אם אתם מתכננים לפתוח עסק בקרוב המצריך רישיון עסק, במקביל לתהליך של פתיחת חברה, חשוב לדאוג גם לזה ובשום פנים ואופן לא כדאי להתחיל להפעיל את העסק ללא הרישיון.
אילו עסקים חייבים להוציא רישיון עסק?
לפי צו רישוי עסקים המפרט את סוגי העסקים שחייבים ברישיון עסק, יש עשר קטגוריות מרכזיות של עסקים שחייבים ברישיון והן:
- תחום הבריאות, הרוקחות והקוסמטיקה.
- ענף הדלק והאנרגיה.
- חקלאות ועסקים בתחום בעלי החיים.
- העסקים העוסקים בייצור או ממכר מזון.
- עסקים בתחום המים והפסולת (פינוי, מחזור וכדומה).
- עסקים מסוימים העוסקים במסחר.
- עסקים מתחום התענוגות, נופש וספורט.
- עסקים בתחום המלונאות וההארחה.
- עסקים בתחום הרכב והתחבורה.
- עסקים מתחום האבטחה ושירותי השמירה, נשק ותחמושת.
- מפעלי תעשייה ומלאכה, עסקים מתחום הכימיה ומחצבים.
חשוב לברר באופן ספציפי אם גם העסק העתידי שלכם צריך רישיון עסק, ואפשר לעשות זאת באתר רשות הרישוי.
כמו שאמרנו קודם לכן, אין קשר בין סוג העוסק לדרישה לרישיון עסק. עם זאת, הרבה פעמים כשעסק גדל ועושה למשל מעבר מעוסק מורשה לחברה בע״מ, משתנה גם אופי והיקף הפעילות כך שבמצב החדש אכן יש דרישה לרישיון עסק, אז כדאי לבדוק את זה גם בנקודה הזו.
אילו סוגי רישיונות עסק קיימים?
יש רישיונות עסק מסוגים שונים, וכל עסק נדרש באישורים אחרים, אך כלל ניתן לחלק את סוגי הרישיונות וההיתרים שניתן לקבל לארבעה סוגים:
רישיון לצמיתות
רישיון קבוע שהוא בתוקף מהרגע שמוציאים אותו שנשאר בתוקף עד להודעה חדשה מרשות הרישוי.
רישיון תקופתי
רישיון עסק לתקופה זמן מוקצבת, בדרך כלל שנה או שלוש שנים. הרישיון הזה מיועד לסוגי עסקים שחייבים לחדש את הרישיון שלהם אחת לזמן מסוים.
היתר זמני
היתר זמני מאפשר לתפעל עסק אך מחייב אותו להוציא רישיון עסק בעתיד, והוא ניתן לתקופה של שנה אחת בלבד.
רישיון זמני
זה בעצם רישיון עסק אבל לזמן מוגבל והתוקף הוא בדרך כלל פחות משנה.
תהליך הוצאת הרישיון
תהליך הוצאת רישיון עסק משתנה ממקרה למקרה, אך אלו הם הצעדים המרכזיים בדרך אליו:
- איסוף מידע ומסמכים: יוצרים קשר עם היחידה לרישוי עסקים או עם משרד הרישוי ברשות המקומית הרלוונטית, ומבקשים מידע מוקדם וטפסים להגשת הבקשה. אפשר לעשות את זה דרך האינטרנט.
- הגשת הטופס: ממלאים את טופס הבקשה שניתן לנו, ומגישים אותו חתום ליחידה המקומית לרישוי עסקים יכולים לחתום על הסכם סודיות .
- בחינה מקדימה: בשלב הזה תבחן היחידה לרישוי עסקים את הבקשה שלכם יחד עם המסמכים שצרפתם. בעת הקבלה של הקבלה אתם צריכים לקבל אישור לכך שהבקשה הוגשה במועד.
- בחינה של הגורמים המאשרים: מכאן הוועדה מעבירה את הבקשה שלכם לגופים הרלוונטיים, למשל למכבי אש, ולמשרד הבריאות אם מדובר בעסק העוסק בתחום המזון. הגופים האלו יאשרו את הבקשה או יקבעו תנאים מסוימים לאישור.
- ריכוז מידע וקבלת החלטה: בהתאם למה שיקבעו הגופים המאשרים, תחליט הוועדה אם הבקשה מאושרת או לא, ותודיע לכם מה התשובה.
- הנפקה או ערעור: הוועדה אישרה את הבקשה שלכם? ברכות, כמה אישורים טכניים נוספים ואתם יכולים להתחיל לעבוד. אם הבקשה לא אושרה, תוכלו לתקן את הליקויים ולהגיש את הבקשה מחדש. נוסף על כך, ניתן גם לערער על תשובה שלילית.
סיכום
אם אתם מתכוונים לעסוק בתחום המצריך רישיון עסק, הוציאו אותו ללא דיחוי. מדי שנה הרבה עצמאיים שלא ביצעו את התהליך מוצאים את עצמם מסובכים עם הרשויות, מה שגם עשוי לגרום לעסק לקשיים כלכליים. בררו מראש אם אתם צריכים רישיון כזה לקראת פתיחת העוסק, ואל תתחילו לתפעל עסק לפני שהוא אצלכם בידיים. והכי חשוב? שיהיה בהצלחה ופרנסה טובה.