הקמת עסק היא חוויה מרגשת ונפלאה, ועבור רבים הגשמת חלום של ממש. עם זאת, חשוב לזכור שמדובר בתהליך שכרוך בסיכונים רבים והוצאות כספיות לא מבוטלות. אנשים רבים מחפשים איך למזער את הסיכונים ולהוריד את הסיכויים לכישלון שייגמר בהשקעה שיורדת לטמיון, ונראה כי האופציה של שותפות עסקית זה משהו שכמעט תמיד עולה על הפרק לצורך כך. אז מה זה בכלל אומר, מה היתרונות והחסרונות של זה ואיך עושים את זה נכון? הנה כל מה שחשוב לדעת בנושא.

מהי שותפות עסקית?

שותפות עסקית היא עסק שמוקם למטרת עשיית רווחים על ידי שותפים הפועלים יחד מכוח הסכם משפטי ברור ורישום אצל רשם השותפויות, אך העסק הוא לא חברה בע״מ בהגדרתו (מיד ניגע בהבדלים). הסיבות להקמת שותפות הן רבות ומגוונות, ולרוב מדובר בשיקולים כלכליים בהקמת עסק, שיקולים של חלוקת נטל העבודה, שאיפה להגדיל את פעילות העסק, וכדומה.

מה עדיף? פתיחת חברה בע״מ או הקמת שותפות?

לפני הכל, חשוב להבין את ההבדלים בין המושגים הללו. שותפות עסקית יכולה להיות שותפות מורשית או פטורה (כלומר אם מדובר בעסק מורשה או עסק פטור) והיא יכולה להיות שותפות כללית או שותפות מוגבלת. אם זו שותפות כללית, כל השותפים אחראים באופן שווה ומלא על חובות העסק. הרווחים מתחלקים באופן שווה בין כל השותפים מדי שנה, ואם קיימים חובות, הנושים יכולים לתבוע כל אחד מהשותפים בנפרד. אם השותפות מוגבלת, השותף הכללי (תמיד יהיה אחד או יותר) אחראי באופן בלתי מוגבל לחובות, בעוד יתר השותפים אחראים באופן מוגבל בהתאם למידת ההשקעה שלהם.

חברה בע״מ זה עסק שונה (שגם מצריך כמובן רישום חברה והליכים בירוקרטיים מורכבים יותר). החברה מורכבת מבעלי מניות, ומידת האחריות והרווחים מוגדרים מראש על פי אחוז השליטה. החברה היא ישות נפרדת מהבעלים שלה, והאחריות מתחלקת כאמור לפי ההסכמים הרשומים אצל רשם החברות.

אז מה עדיף? יש יתרונות וחסרונות לכאן ולכאן. הקמת שותפות עסקית זה תהליך קצר ופשוט הרבה יותר, ולפעמים זו הסיבה שאנשים בוחרים לעשות את זה ולאחר מכן לבצע תהליך של הקמת חברה בע"מ. אם מדובר בעסק קטן בשלבים הראשונים שלו, שותפות עסקית היא הרבה פעמים פתרון מצוין להתחיל איתו וגם פתרון מהיר יותר מהקמת חברה בע"מ.

יתרונותיה וחסרונותיה של שותפות עסקית

יתרונות

  • פחות בירוקרטיה, פחות אגרות: מדובר בתהליך פשוט וקצר יחסית. אין דרישה לרישום משפטי רשמי, אין תשלום אגרה שנתית ואין צורך בניהול חשבונות מורכב יתר על המידה.
  • קבלת ההחלטות: בניגוד לחברה בע״מ, ההחלטות מתקבלות על ידי השותפים בלבד ואין צורך להתייעץ עם המנכ״ל, בעלי המניות והדירקטוריון.
  • חלוקת נטל: שותפות עסקית מאפשרת חלוקה של נטל העבודה בהקמה וניהול של העסק. מעבר לכך, ניתן לבצע חלוקת עבודה לפי חוזקות, וכל שותף יכול לקחת עליו משימות שונות ולקדם את הדברים שהוא טוב בהם. ניתן כמובן להתייעץ ולקבל החלטות מושכלות יותר יחד.

חסרונות

  • צורך ברווחיות גבוהה יותר: או במילים מדויקות יותר, צריך להרוויח פי שניים ממה שתכנן אדם אחד בלבד להרוויח כדי שזה ישתלם.
  • מתח וריבים: זה משהו שתמיד יכול לקרות. כל דעה שמתווספת לשותפות עשויה להיות כזו שתגרום למתחים וחילוקי דעות, שעשויים לתקוע תהליכים שצריכים לקדם את העסק ולהעלות את הרווחיות שלו. בגלל זה חשוב לבחור באנשים שעליהם אתם סומכים ושתוכלו לנהל מולם דו שיח, גם כשצריך לקבל החלטות קשות.

איך נכנסים נכון לשותפות עסקית?

מהלך כזה מורכב מכמה שלבים טכניים, אבל השלב החשוב ביותר הוא בחירת השותפים המתאימים לעסק. במקרים רבים נוצרות שותפויות עסקיות מתוך התלהבות גדולה של כל הצדדים, ללא מחשבה מעמיקה מספיק על העתיד ועל האתגרים שאיתם צריך להתמודד. הדברים הללו עלולים להתגלות כבעייתיים במקרים שבהם צריך לקבל החלטות קשות, ופתאום תמצאו את עצמכם רבים ואף מפרקים את השותפות. על כן, חשוב לבצע תיאום ציפיות ולהצהיר מראש על הכוונות ועל המטרות, לחשוב על הדברים ולא לקבל החלטות פזיזות, וכמובן לנסח הסכם שותפות מפורט שבו כל הפרטים יהיו מפורטים וכתובים.

מה הסכם שותפות צריך לכלול?

שימו לב כי אין פרטים ספציפיים שחייבים להיות בהסכם כזה, אך בהחלט יש כאלה שמומלץ בחום

להגדיר:

  • סימולציה של הפעילות השוטפת: הגדרה בסיסית של שעות העבודה, תחומי אחריות, התנהלות במצבי קיצון, התנהלות במקרה של רווחים והפסדים, וכך הלאה.
  • מנגנון קבלת החלטות: לקבוע מראש את תהליך קבלת ההחלטות בעסק.
  • מנגנון בוררות: מה עושים במקרים של אי הסכמה, ואיך מגיעים לפתרון. צריך לנסות לקחת בחשבון את כל התרחישים האפשריים ולהחליט מראש על הדרך לפתור אותם.
  • פירוק שותפות: באילו מקרים מכריזים על פירוק שותפות, באילו מקרים שותף יכול לקנות את חלקו של האחר, מי מקבל מה במקרה של פירוק, וכן הלאה.
  • הכנסת שותפים נוספים: קביעת נהלים ברורים להכנסה של שותפים נוספים בעתיד.

סיכום

שותפות עסקית יכולה להיות אפשרות נהדרת לבעלי עסקים, ולעזור לכל השותפים להגיע לתוצאות טובות יותר ולרווחים יפים. מנגד, אם לא עושים את זה כמו שצריך היא גם יכולה להיות מקור לבעיות להיות הסיבה לאי ההצלחה של העסק. על כן, מומלץ תמיד לשקול את הדברים לעומק ובכובד ראש ולא לפעול באימפולסיביות. מומלץ בהחלט להתייעץ עם אנשי מקצוע בשלבים הראשונים של הקמת השותפות, כדי לנהל את העסק באופן נכון שמביא לרווחים וגם לרווחה אישית. בהצלחה!